Werkwoorden werken voor wie zinnen wil maken. Daar – werken en maken, daar heb je er al twee. En zie van die zin maar eens Russisch te maken als je als je работать of делать niet kent. Werken dus, ook aan je werkwoordenschat.


Hier een selectie bronnen en kanalen waarmee je dat kunt doen. Beperkt tot de basiswerkwoorden, de speciale en complexere (werkwoorden van beweging, werkwoorden op -ся, werkwoorden met voorzetsels) er grotendeels buiten gelaten.


Lina’s Lessons

Alina Zubko (Lina dus) bespreekt werkwoorden in drie paren (perfectief en imperfectief), van eenvoudig (A!) tot intermediate (B1) – de eenvoudige toch interessant voor meer gevorderden, de moeilijkere ook te volgen voor beginners. Steeds met vervoegingen erbij, en in voorbeeldzinnen gekoppeld aan de naamvallen.

Voor de inplak werd gekozen voor de jongste van de drie, van eerder zijn


3 Russian Verbs for your Daily Conversations! #3
(2024, 9 m)

заниматься - заняться
заказывать - заказать
успевать - успеть



Russian from Russia

Voor wie niet zo nodig hoeft te kijken maar wel luisteren wil, is de serie Russian Verbs from Russia een aanrader. Te beluisteren via o.a. Apple Podcasts en Spotify; ook op de site van Russian from Russia zelf.

Steeds een (ongeveer) kwartiertje college, met aan het eind twee vragen voor de volgende keer. De serie lijkt beëindigd (laatste toevoeging april 2021), maar met 77 afleveringen kun je vooruit.


Russian Verbs from Russia
(Episode 77, 2021, 18 m)

выполнять – выполнить
исполнять – исполнить


русский с носителем

Bij Elen Sheff vind je van alles veel, (dus) ook veel werkwoorden. Op meerdere niveaus, en in video’s zoals alleen Elen ze maken kan. Zie o.a.

Werkwoorden met voorzetsel in de de Playlist глаголы с приставками, met meer dan 280 video’s.


Глаголы с антонимами (werkwoorden met antoniemen)
(2018, 7 m)



LearnRussian.org

De serie Глаголы (werkwoorden) van LearnRussian.org leert je werkwoorden met een overzichtelijke 5 tegelijk. Vervoegingen en toepassingen in zinnen. Kleine vertellingen en de stem van Anastacia (uit/zie ook Eerste en tweede vervoeging).



Amazing Russian

is amazing als altijd en heeft een Playlist Verbs (28 video’s). Werkwoorden naar thema in o.a.


Basic Russian 3: Expressing “I can”: Я могу vs. Я умею
(2023, 9 m)



MEER


Playlists


Video’s


Naslag


Leer

Meer

taal

WERKWOORDENSCHAT

Werkwoorden werken voor wie zinnen wil maken. Daar – werken en maken, daar heb je er al twee. En zie van die zin maar eens Russisch te maken als je als je работать of делать niet kent. Werken dus, ook aan je werkwoordenschat.

Russisch Leren met Nieuws

Ook bij slecht nieuws is er goed nieuws: er valt heel wat van te leren. Russische nieuwsartikelen zijn uitstekend lesmateriaal, ook voor de meer gevorderde student.

ZESDE NAAMVAL: LOCATIEF/PREPOSITIONAL

De zesde naamval, in het Russisch предложный падеж, is voor de meeste studenten de eerste die ze leren. De reden daarvoor is eenvoudig: de zesde naamval zelf is dat ook.

OPERATIE OORLOG

En toen werd het oorlog. Of moeten we zeggen: begon de speciale militaire operatie. Op 24 februari 2022 trokken Russische troepen Oekraïne binnen. Het mocht oorlog noch invasie heten, maar het had van beide wel veel weg.

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.
Made with PoppyGo