Leer Russisch met korte verhalen (2): Max leest Grin

Onderwerp: leren  -- Trefwoorden: Aleksandr Grin  literatuur  verhalen  Russian With Max 

Зелёная лампа (The Green Lamp) is een kort verhaal uit 1930 van Aleksandr Grin (1880-1932), de achternaam een afkorting. Over Aleksandr Grinevski (Russisch: Александр Гриневский) leest deze zin op Wikipedia als een echte aanbeveling: ‘Zijn verhalen handelen voornamelijk over de zee, avonturen en liefde.’


Lees!

Зелёная лампа gaat over een zwerver die, in ruil voor geld, elke dag urenlang een lamp moet laten branden. En erbij moet blijven zitten. Een pesterij – of poging tot vernedering – die ook kansen blijkt te bieden. Als je maar leest.


Reading in Russian

Russian With Max heeft een reeks waarin korte verhalen worden voorgelezen en uitgelegd: Reading in Russian. Daarin onder meer, naast de Introductie en deel 1 (51 m), Fat and Thin, by A. Chekhov (2019, 63 m) en Princess Frog | Wisdom in Fairy Tales (2019, 59 m). Zie ook Reading Russian contemporary literature | A short story about coffee (42 m).

In de uitzending van februari 2019 The Green Lamp, by A. Grin (60 m).
Via de site van Russian With Max bestel je een tweetalig audioboek bij The Green Lamp, waarmee je ook Max' lamp weer laat branden. Doen dus.



Meer

Tekst en samenvatting
Dit verhaal van inmiddels 90 jaar oud werd ook nog voorgelezen in de podcast «Зелёная лампа» op Lampa.fm (juni 2019, 29 m) en (met vioolmuziek) op Akniga.org (2017, 13 m). Tekst in Russisch bij Wikisource. Samenvatting en een test op Obrazovaka.ru; ook op Briefly.ru een краткое содержание.

Beeld
Twee filmbewerkingen van Зелёная лампа zijn vermakelijk om naar te kijken, maar ook niet veel meer dan dat. In die zin wel een pleidooi voor lezen, en daarmee toch geslaagd. Zie deze trailer (regie en productie Юрий Тепляков, 2018) en zie onderstaande экранизация (2017). Regie Берюх Евгений, met muziek van Kronos Quartet.



Lezen
Zie ook The Green Lamp (Mihai Avram, Medium.com, 2018), waarin de auteur een parallel trekt tussen dit verhaal en Homo Deus van Yuval Noah Harari. Stilton als symbool voor ‘capitalists and big profit-driven corporations’.


Werk en bio
Meer van Aleksandr Grin bij Аркадий Бухмин.

Kanaal Книги о Главном heeft een afspeellijst Александр Грин. Рассказы (25 video’s).
Ene Андрей maakte een afwisselende afspeellijst экранизации (19 video’s).


Meer over Aleksandr Grin in

Meer

taal

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.

Klemtoon (Ударение)

Een van de 8 common mistakes every Russian language learner makes volgens Russia Beyond (2018). Met daarbij een ‘Word of warning: It takes a VERY long time to get accustomed to the stresses on Russian words At times, you’ll be confronted with a new word and have absolutely no idea how to pronounce it.’ Geen stress: dit gaat helpen, en zal de zaak bespoedigen.

John Cleese – How about Russian?

In een beroemde scène uit A Fish Called Wanda (1988) spreekt John Cleese (als Archie Leach) eerst wat woorden Italiaans. ‘But it’s such an ugly language.’ Tegenspeelster Jamie Lee Curtis (als Wanda Gershwitz) is een ander oordeel toegedaan. Archie ziet het niet en stelt iets beters voor. ‘How about… Russian?’

Russisch leren met interviews

Spreektaalrussisch leren en tezelfdertijd wat Russen leren kennen. Van een rocker en een tennisspeelster tot Dimitri in de disco en Jan met de pet. Ter lering en vermaak: dit zijn de nuttigste en leukste interviews на русском.
Made with PoppyGo