Tweede naamval: genitief

Zo makkelijk als het je gemaakt werd met de eerste naamval, zo ingewikkeld wordt het met de tweede. De genitief of родительный падеж is op meerdere terreinen een uitdaging. Het is de meest gebruikte en veelzijdigste, maar ook de meest complexe.


Gebruik


Van de

De genitief is een ‘van de’ (of ‘van het’)-naamval. Waar het Nederlands werkt met aan elkaar geschreven samenstellingen (schoonheidssalon, wereldkampioenschap) en het Engels met losse (beauty salon, world championship), doet het Russisch zulke dingen met de tweede naamval. Zo kom je uit op салон красоты (salon van de schoonheid) en чемпионат мира (kampioenschap van de wereld). De slotletter van красота (schoonheid, vrouwelijk) verandert in een ы, en aan мир (wereld, mannelijk) wordt een a toegevoegd.

Genitive Case-4. Possession and Attribution (Amazing Russian, 2018, 10 m) geeft (vanaf 7:39) meer en vergelijkbare voorbeelden, zoals музей шоколада (chocolademuseum), джинсы америки (Amerikaanse jeans), дом книги (boekhuis), машина времени (tijdmachine), студия красоты (schoonheidsstudio), день московского футбола (dag van het Moskouse voetbal), азбука вкуса (abc van smaak) en прогноз погоды (weersvoorspelling). Het is wel deel 4 van een serie en dus niet bedoeld om mee te beginnen.


Overtreffende trap

Groter dan, jonger dan: ook daarvoor gebruik je de genitief. Die maakt het ‘dan’ (in het Russisch чем) overbodig. Hij is slimmer (умнее) dan Viktor: он умнее Виктора. De extra a aan de naam zet Viktor in de tweede naamval en dat is voldoende. ‘Dan’ in het Russisch is чем, dus он умнее чем Виктор kan ook.

Meer in Making Comparisons. Comparatives (Amazing Russian, 2018, 18 m).


Bezit

De tweede naamval is ook nodig om bezit of eigenaarschap uit te drukken. Het huis van Ivan: дом Ивана. Het ‘van’ is onnodig door de genitief. Die geeft Ivan een extra a. Daarmee is hij nog steeds Ivan (en niet een Ivana) en is het huis van hem. De genitief wordt vaak gebruikt bij namen. Ook bij ‘hebben’. Na de у in у … есть (hebben) volgt de tweede naamval.

Meer in Beginning Russian: Genitive Case-1: Personal Pronouns with У+ ЕСТЬ (Amazing Russian, 2018, 11 m), Genitive Singular. Practice: У КОГО ЧТО ЕСТЬ (Amazing Russian, 2018, 4 m) en Genitive for Attribution and Possession (Russian grammar, 2013, 2 m). Zie ook Hebben hebben hebben en Expressing connection, relationship with У (Russian grammar, 2020, 3 m).


Afwezigheid

Ook tweede naamval als iets niet aanwezig is. Zo wordt wat er niet is, net iets anders dan wat er wel is. Internet is интернет, maar geen internet is нет интернета. Suiker is сахар, maar zonder suiker is без сахара.

Meer daarover in Russian Cases - Genitive for Absence and Non-existence (Russian grammar, 2013, 3 m) en Genitive Case-3. Nonexistence and Absence with НЕТ (Amazing Russian, 2018, 11 m).


Hoeveelheid

Ook de genitief gebruiken om hoeveelheid aan te duiden. Dus na cijfers (een onderwerp op zich en voor later), en ook bij woorden als сколько (hoeveel), много (veel), немного (een beetje), мало (weinig), несколько (meerdere) en dergelijke.

Meer in Russian Cases – Expressing Quantity with the Genitive (Russian grammar, 2013, 3 m) en Genitive Case-6. Genitive After Numbers and Expressions of Quantity (Amazing Russian, 2018, 10 m).


Tijd en datum

Het Russisch gebruikt ook ‘van’-constructies om kloktijd en datum aan te duiden, en gebruikt dus ook dan de genitief. De kalender is een onderwerp op zich en voor later. Voor kloktijden, zie Klokkijken in het Russisch.


Voorzetsels

Behalve na у en без ook tweede naamval na de voorzetsels для (voor), из-под (vanonder), из (uit), кроме (behalve), от (afkomstig van), около (in de buurt van), напротив (tegenover), позади (achter) en из-за (vanwege). Ook na после (nadat), мимо (langs), впереди (ervoor), вокруг (eromheen) en nog een heleboel.

Meer in Грамматика русского языка : предлоги родительного падежа (русский с носителем, 2018, 10 m) en Genitive case (with prepositions) Russian grammar (Ru-Land Club, 2015, 6 m).



Vervoegingen


Verkort en vereenvoudigd:


Mannelijk

  • Mannelijke woorden krijgen een a of я. De a eraan vast, de я in plaats van й of ь.
  • Bijvoeglijk naamwoorden krijgen de uitgang -ого of -его (waarin de г klinkt als een v).

Vrouwelijk

  • Vrouwelijke woorden krijgen een ы of и. Vervang а door ы. Vervang я en ь door и.
  • Eindigt het woord op ия, dan wordt de я een й.
  • Na г, к, х, ж, ч, ш en щ altijd een и en nooit een ы.
  • Bijvoeglijk naamwoorden krijgen de uitgang -ой of -ей.

Onzijdig

  • Net als de mannelijke woorden krijgen de onzijdige een a of я. Vervang о door а. Vervang е door я.
  • Eindigt het woord op ие, dan wordt de е een й.
  • Bijvoeglijk naamwoorden hetzelfde als bij mannelijk.
  • Veel leenwoorden zijn onzijdig. Die veranderen niet.

Meer

  • De persoonlijk voornaamwoorden я, ты, он, она, мы, вы en они veranderen in меня, тебя, его, её, нас, вас, их. Meer in Personal Pronouns in the Genitive (Russian grammar, 2013, 3 m).
  • Soms slaat een letter op de vlucht als er een andere bij komt. Van vader: отец wordt отца. De a erachter, de e verdwijnt, waardoor het makkelijker uit te spreken is.
  • De klemtoon kan verspringen. Zoals van стóл (tafel) naar столá en van гарáж (garage) naar гаражá.


Nuttig en om vaker te bekijken zijn Genitive Case-2: Genitive Singular Forms (Amazing Russian, 2018, 13 m), The genitive case. Endings. Masculine and neuter (Russian Language for Life and Work, 2018, 10 m), The genitive case. Endings. Feminine (Russian Language for Life and Work, 2018, 9 m).


Leren en studie

Wat geldt voor de Russische naamvallen in het algemeen, geldt in het bijzonder voor de tweede. Niet te snel of alles in één keer willen. Globale kennis van waar de genitief voor is en wanneer je die gebruikt, en tot welke wijzigingen dat (in enkelvoud) kan leiden, is om te beginnen al heel wat.

Ook kun je vertrouwd raken met de genitief langs de weg van het entertainment. Zie Genitive Case: learn Russian with songs (Russian with Dasha, 2020, 11 m), Genitive case / Russian Grammar in Songs (Live Russian, 2018, 17 m) en Russian Grammar Cases through the film Ирония судьбы - Genitive Case (Angelos Georgakis, 2016, 15 m).

Studietips in How to master Russian Genitive in a simple way (LMastery, 2019, 15 m), oefenen kan (op verschillende niveaus) bij Russian for Free, en een examen op tempo biedt deze 6 Minute Cases Drill. Part 1. Genitive Singular (Russian from Russia, 2018, 6 m).


Родительный падеж. Существительные. Часть 1
(О русском по-русски, 2019, 23 m)

Er is ook een deel 2 (2019, 15 m)



Russian grammar lessons: Genitive Case – Part 1
(Anna Cher, 2018, 12 m)

Er is ook een deel 2 (2018, 7 m)



Russian Cases: Nouns in the Genitive Singular
(Russian grammar, 2013, 7 m)

Van hetzelfde kanaal een playlist (12 video’s) over de genitief, en uitleg over the Genitive Case of Modifiers (2013, 5 m).



Meer

Zie

Zie/lees

Meer

taal

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.

Klemtoon (Ударение)

Een van de 8 common mistakes every Russian language learner makes volgens Russia Beyond (2018). Met daarbij een ‘Word of warning: It takes a VERY long time to get accustomed to the stresses on Russian words At times, you’ll be confronted with a new word and have absolutely no idea how to pronounce it.’ Geen stress: dit gaat helpen, en zal de zaak bespoedigen.

John Cleese – How about Russian?

In een beroemde scène uit A Fish Called Wanda (1988) spreekt John Cleese (als Archie Leach) eerst wat woorden Italiaans. ‘But it’s such an ugly language.’ Tegenspeelster Jamie Lee Curtis (als Wanda Gershwitz) is een ander oordeel toegedaan. Archie ziet het niet en stelt iets beters voor. ‘How about… Russian?’

Russisch leren met interviews

Spreektaalrussisch leren en tezelfdertijd wat Russen leren kennen. Van een rocker en een tennisspeelster tot Dimitri in de disco en Jan met de pet. Ter lering en vermaak: dit zijn de nuttigste en leukste interviews на русском.
Made with PoppyGo