Klokkijken in het Russisch

Onderwerp: cijfers  -- Trefwoorden: tijd  A2  Amazing Russian  Daria Mikhay  Russian With Max  RussianPlus 

Als Russen klokkijken, kijken ze vooruit. In het eerste halfuur zijn ze al op weg naar het volgende, in het tweede vertellen ze hoe ver het nog is. Om dat te begrijpen en dan zelf ook te kunnen doen, moet je wel wat dingen weten. Dit zijn de belangrijkste.


Eerste halfuur

12 minuten over 3 is voor een Rus: 12 minuten van het vierde. Dat laatste deel (van het vierde) vraagt om twee bewerkingen. Van четыре (vier) maak je четвёртый (vierde). Om ‘van het’ te zeggen, laat je op четвёртый de tweede naamval (genitief) los, en zo kom je aan четвёртого – van het vierde. 12 minuten over 3: двенадцать минут четвёртого.

Zie Time in the First Half Hour (Russian grammar, 2016, 3 m).


Tweede halfuur

In plaats van 10 over half 12 zeggen Russen: op 20 na 12. Meer letterlijk: zonder twintig twaalf. Zonder = без, en na dat woord volgt de tweede naamval. Die maakt van двадцать (20) двадцати. Tien over half twaalf: без двадцати двенадцать.

Voorbeelden komen uit, en zijn (hieronder) ook te zien in Telling Time on and off the Hour (Amazing Russian, 2017). Van hetzelfde kanaal en eraan voorafgaand is Telling Time On the Hour (2016, 7 m).

Zie Time in the Second Half Hour (Russian grammar, 2016, 3 m).



Genitief en klokwoorden

Die tweede naamval gebruik je ook voor het meervoud van woorden als минута (minuut) en час (uur). Zo kom je aan минуты of минут, en aan часа of часов, afhankelijk van het getal. Voor 2 of 3 of 4 (minuten, uren) gebruikt het Russisch een andere vorm dan bij 5 en hoger. Een heel onderwerp op zich en niet voor hier.

Het woord voor half is половина, kwartier is четверть, een halfuur is полчаса. En een klok of horloge часы, wat eigenlijk gewoon uren betekent, net als часа en часов, maar wie vraagt hoe laat het is, gebrukt vaak час.

Который сейчас час?
Tijd voor meer filmpjes.


Telling the Time in Russian
(Daria Mikhay, 2018, 8 m)



Telling the Time in Russian
(Russian With Max, 2018, 15 m)



How To Tell Time In Russian
(RussianPlus 2009, 9 m)



Meer

Inleidend en vocabulaire over tijd in Russisch in How to tell the time in Russian? (LearnRussian.org, 2018, 6 m).


Zie ook What is time in the Russian mind? (Help my Russian, 2019, 5 m).

Meer

taal

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.

Klemtoon (Ударение)

Een van de 8 common mistakes every Russian language learner makes volgens Russia Beyond (2018). Met daarbij een ‘Word of warning: It takes a VERY long time to get accustomed to the stresses on Russian words At times, you’ll be confronted with a new word and have absolutely no idea how to pronounce it.’ Geen stress: dit gaat helpen, en zal de zaak bespoedigen.

John Cleese – How about Russian?

In een beroemde scène uit A Fish Called Wanda (1988) spreekt John Cleese (als Archie Leach) eerst wat woorden Italiaans. ‘But it’s such an ugly language.’ Tegenspeelster Jamie Lee Curtis (als Wanda Gershwitz) is een ander oordeel toegedaan. Archie ziet het niet en stelt iets beters voor. ‘How about… Russian?’

Russisch leren met interviews

Spreektaalrussisch leren en tezelfdertijd wat Russen leren kennen. Van een rocker en een tennisspeelster tot Dimitri in de disco en Jan met de pet. Ter lering en vermaak: dit zijn de nuttigste en leukste interviews на русском.
Made with PoppyGo