Eerste en tweede vervoeging

Veel Russische werkwoorden eindigen op -ать of -ить. Beide categoriën hebben eigen vervoegingen. Werkwoorden die eindigen op -ать volgen de eerste of е/ё-vervoeging; eindigen ze op -ить, dan is de tweede of и-vervoeging van toepassing (uitzonderingen en onregelmatigheden hier buiten beschouwing gelaten).


Het is nuttig – en onvermijdelijk – die vervoegingen te leren. Dezelfde patronen komen steeds terug.


Learn Russian Verbs

De serie Глаголы (werkwoorden) van LearnRussian.org leert je werkwoorden met een overzichtelijke 5 tegelijk. Vervoegingen en toepassingen in zinnen. Kleine vertellingen en de stem van Anastacia.

Deel 1 trapt af met het edele vijftal делать (doen), читать (lezen), думать (denken), знать (weten) en понимать (begrijpen).

Ook deel 2 behandelt de eerste vervoeging. De tweede vervoeging komt aan bod in deel 3. De hele serie vind je in de Playlist op YouTube en op de website van Learn Russian.



Russian Verbs: First Conjugation

Kalm en degelijk (maar niet heel eenvoudig) is de introductie van Russian grammar. Eerste vervoeging hieronder, met (behalve ook hier читать en знать) de werkwoorden писать (schrijven) en жить (leven). Het ene kent onregelmatigheden, het andere eindigt helemaal niet op -ать en volgt toch de eerste vervoeging.

Tweede vervoeging wordt hier behandeld.



Introduction to Verb Conjugation

Ook dit is veel en op niveau, in 14 minuten. Met uitleg over (in de я- en они-vorm) wanneer у en wanneer ю te gebruiken. Het werkwoord писать komt ook weer langs, met een waarschuwing die nuttig is voor wie schrijven niet met urineren wil verwarren (vanaf 6:48).



Eerste vervoeging

Werkwoord eindigt (vaak) op -ать; bepaal de stam (schrap de laatste 2 letters) en voeg toe:

думатьжить
яю / удумаюживу
тыешь / ёшьдумаешьживёшь
он(а)ет / ётдумаетживёт
мыем / ёмдумаемживём
выете / ётедумаетеживёте
ониют / утдумаютживут

Gebruik ю en ют na klinkers, en у en ут na medeklinkers.
Gebruik е bij een onbeklemtoonde lettergreep, en ё bij een beklemtoonde.


Uitzonderingen

Ook werkwoorden eindigend op -ять, -еть, -овать, -нуть, -ти, en -чь volgen de eerste vervoeging, zoals гулять (wandelen), болеть (ziek zijn), рисовать (tekenen), отдохнуть (uitrusten / ontspannen), идти (lopen / gaan) en мочь (kunnen / mogen).

Sommige werkwoorden eindigen op -ить maar volgen de eerste vervoeging, zoals (naast жить, leven) брить (scheren), шить (naaien), пить (drinken), бить (slaan) en лить (gieten).


Tweede vervoeging

Werkwoord eindigt (vaak) op -ить; bepaal de stam (schrap de laatste 3 letters) en voeg toe:

говоритьвидеть
яю / уговорювижу
тыишьговоришьвидишь
он(а)итговоритвидит
мыимговоримвидим
выитеговоритевидите
оният / атговорятвидят

Gebruik ят en ют na klinkers en zachte medeklinkers.
Gebruik у en ат na de letters ж, ч, ш en щ.

Uitzonderingen

Sommige werkwoorden eindigen op -еть, -ать of -ять maar volgen de tweede vervoeging. Zoals (naast видеть, zien) смотреть (kijken), ненавидеть (haten), зависеть (afhangen van), обидеть (kwetsen), терпеть (verdragen), вертеть (ronddraaien), гнать (rijden), стучать (kloppen), кричать (schreeuwen), молчать (zwijgen), слышать (horen), дышать (ademen), держать (houden), спать (slapen), лететь (vliegen), сидеть (zitten), лежать (liggen) en стоять (staan).

Voor meer over onregelmatige werkwoorden, zie o.a. de Table of Russian Irregular Verbs (Russian Learn), The Ultimate Guide to Russian Verbs: Both Irregular and Regular (Speechling)



Meer


Eerste vervoeging


Tweede vervoeging

Eerste en tweede vervoeging

Daar maar bij vermelden: er zijn geen twee vervoegingen, maar veertig. Zie/zegt The Biggest Lie About the Russian Verb Conjugation System (Boost Your Russian, 2019, 7 m).


Hulp/naslag/meer


Meer

taal

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.

Klemtoon (Ударение)

Een van de 8 common mistakes every Russian language learner makes volgens Russia Beyond (2018). Met daarbij een ‘Word of warning: It takes a VERY long time to get accustomed to the stresses on Russian words At times, you’ll be confronted with a new word and have absolutely no idea how to pronounce it.’ Geen stress: dit gaat helpen, en zal de zaak bespoedigen.

John Cleese – How about Russian?

In een beroemde scène uit A Fish Called Wanda (1988) spreekt John Cleese (als Archie Leach) eerst wat woorden Italiaans. ‘But it’s such an ugly language.’ Tegenspeelster Jamie Lee Curtis (als Wanda Gershwitz) is een ander oordeel toegedaan. Archie ziet het niet en stelt iets beters voor. ‘How about… Russian?’

Russisch leren met interviews

Spreektaalrussisch leren en tezelfdertijd wat Russen leren kennen. Van een rocker en een tennisspeelster tot Dimitri in de disco en Jan met de pet. Ter lering en vermaak: dit zijn de nuttigste en leukste interviews на русском.
Made with PoppyGo