Woordenschat

Een kort gedicht (het heet ‘Woordenschat’) van Jaap van Lakerveld gaat zo:

Een man wiens kleine woordenschat
ik minstens op zes woorden schat
zegt tot de vrouw die hem bemint
als zij hem vraagt hoe hij haar vindt
‘Ik heb daarvoor geen woorden schat’


Con amore – dit zijn clips (en bronnen) waarmee je Russische woorden leert kennen en woordenschat opdoet.


Reading first words

Korte woorden die je makkelijk kunt volgen, met plaatjes erbij. Да, нет, кот (ja, nee, kat) : is het al te simpel, dan is hier deel 2. Door Amazing Russian.



1000 most common words in Russian

Beginnen met здравствуйте (de formele hallo) en добое утро (goedemorgen), en dan (in delen) nog 998. Dit is deel 1, op YouTube vind je 2 en 3 en nog een heleboel. Van LearnRussian.org.



25 Must-Know Russian Nouns

Zelfstandig naamwoorden voor beginners, en toch al voorbij het toeristenvocabulaire, zoals человек (mens) en жизнь (leven). Met voorbeeldzinnen, door RussianPod101.

Bij dat kanaal veel opties om aan de woordenschat te werken. Meestal in compilaties met veel overlap, maar herhalen is een sleutel tot onthouden. Zie dus

en ook de Playlist Learn Russian Vocabulary with Pictures (25 videos, 2014).



Russian with Nastya

Heeft een hele serie vocabulaire (2020), voor verschillende niveaus. Een zekere traagheid moet je wel prettig vinden of kunnen verdragen. Voor beginners (A1) zijn Do you know this A1 Level Russian Vocabulary? (deel 1, 2020, 26 m) en A1 Level Basic Vocabulary (deel 2, 2020, 28 m). Het eerste deel hieronder.

Voor hoger of daarna:

en ondertussen is ze bij C1.

Compilaties heeft ze ook gemaakt. Zoals Complete Vocabulary for A1 & A2 Levels (2020, 95 m) en B1 & B2 Complete Vocabulary (2020, 101 m). En dan ook nog een serie (16 video’s) Vocabulary Games, dus je kunt vooruit.



Meer

Zie ook

Meer

taal

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.

Klemtoon (Ударение)

Een van de 8 common mistakes every Russian language learner makes volgens Russia Beyond (2018). Met daarbij een ‘Word of warning: It takes a VERY long time to get accustomed to the stresses on Russian words At times, you’ll be confronted with a new word and have absolutely no idea how to pronounce it.’ Geen stress: dit gaat helpen, en zal de zaak bespoedigen.

John Cleese – How about Russian?

In een beroemde scène uit A Fish Called Wanda (1988) spreekt John Cleese (als Archie Leach) eerst wat woorden Italiaans. ‘But it’s such an ugly language.’ Tegenspeelster Jamie Lee Curtis (als Wanda Gershwitz) is een ander oordeel toegedaan. Archie ziet het niet en stelt iets beters voor. ‘How about… Russian?’

Russisch leren met interviews

Spreektaalrussisch leren en tezelfdertijd wat Russen leren kennen. Van een rocker en een tennisspeelster tot Dimitri in de disco en Jan met de pet. Ter lering en vermaak: dit zijn de nuttigste en leukste interviews на русском.
Made with PoppyGo