Abc’tje: Russisch alfabet

Onderwerp: letters  -- Trefwoorden: alfabet  A1 

Russisch leren begint bij dat wonderlijke alfabet. 33 tekens, 7 meer slechts dan in ons abc, dus hoe moeilijk kan het zijn? Zelf ontdekken natuurlijk. Met apps bijvoorbeeld: keus genoeg in Google Play en Apple App, vaak gratis. Of door clips te kijken en luisteren – ook al voor niks. De tweede taal is meestal Engels.


Apps

Simpel starten is een aanbeveling. Voor Android-gebruikers: Russian alphabet for kids is prima voor beginners en het ziet er vrolijk uit. Je leert meteen wat woordjes ook. Russian Alphabet geeft minder om vrolijkheid, maar is helder en handig. Sommige voorbeeldwoorden zijn (te) lastig voor beginners. Ook voor Apple-gebruikers is er een Russian Alphabet. En een Russian Alphabet Now (met ook cursieve letters), maar die kost 2 dollar. Russian Alphabet Learn is gratis.


YouTube

Nog eenvoudiger is filmpjes kijken. En als je die een paar keer hebt gezien, kun je ze opzetten terwijl je andere dingen doet. Ook hier aan opties geen gebrek. Wel weer alles Engelstalig – maar hey.

  • Russian Alphabet in pictures
    Met behalve plaatjes ook een zorgeloos muziekje dat vertelt: dit is leuk. Heb je nodig af en toe.
  • Russian Alphabet
    Handig en helder, maar nogal op tempo. Er is ook een mildere (langzamere) versie: Russian Alphabet – Slower.
  • Russian ABC
    Komt wat sovjet over, maar is goed voor wie niet afgeleid wil worden door al te fraaie vormgeving of overdreven goed geluid. Ouderwetse degelijkheid.

Russisch alfabet in 10 minuten (of 12)


De titel is misleidend, en het ziet er niet erg flashy uit – maar ‘Learn Russian alphabet in 10 minutes!’ heeft een logische opbouw en leert je in één moeite door al wat woorden. Bonus: wordt voorgelezen door een heerlijke stem, in haar Engels en по-русски (pa roesski, in het Russisch). Dat wil je ook – dus luisteren en nazeggen, en nog eens 10 minuten (of eigenlijk 12), en dan nog 10 keer. Удачи (oedatsji), succes!


Meer


Voor het Russisch alfabet met een praatje erbij (in Engels), zie How to Read Russian (NFKRZ, 2020, 17 m). Voor wie plaatjes wil zien is er Epic Cyrillic (A1, 2015, 4 m) en deze cartoons (AlphabetCartoons,com), en zie zeker ook nog deze How Much Do You Know About Russian Alphabet? voor onder meer Some Rare and Beautiful Cyrillic Fonts (Russia Insight, 2019, 1,5 m).

Meer

taal

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.

Klemtoon (Ударение)

Een van de 8 common mistakes every Russian language learner makes volgens Russia Beyond (2018). Met daarbij een ‘Word of warning: It takes a VERY long time to get accustomed to the stresses on Russian words At times, you’ll be confronted with a new word and have absolutely no idea how to pronounce it.’ Geen stress: dit gaat helpen, en zal de zaak bespoedigen.

John Cleese – How about Russian?

In een beroemde scène uit A Fish Called Wanda (1988) spreekt John Cleese (als Archie Leach) eerst wat woorden Italiaans. ‘But it’s such an ugly language.’ Tegenspeelster Jamie Lee Curtis (als Wanda Gershwitz) is een ander oordeel toegedaan. Archie ziet het niet en stelt iets beters voor. ‘How about… Russian?’

Russisch leren met interviews

Spreektaalrussisch leren en tezelfdertijd wat Russen leren kennen. Van een rocker en een tennisspeelster tot Dimitri in de disco en Jan met de pet. Ter lering en vermaak: dit zijn de nuttigste en leukste interviews на русском.
Made with PoppyGo