Mark Bernes – Donker de nacht (Тёмная ночь)

Artiest: Mark Bernes -- Genre: klassiek  -- Trefwoorden: RIP  soft  WOII 

Uit de film Два бойца (Twee soldaten, 1943). Mark Bernes (1911-1969) met een gitaar, tussen twee gevechten door.

Тёмная ночь, Donkere nacht. Только пули свистят по степи, Alleen kogels fluiten over de steppe. Только ветер гудит в проводах, Alleen de wind waait in de draden, Тускло звезды мерцают, Vaag fonkelen de sterren.


Tekst en uitleg

Het lied heeft een eigen pagina op Wikipedia. Zie Dark Is the Night (Soviet song) en de Russische versie. Zie Soundtimes.ru voor een Краткая история en Интересные факты. Zeker kijken naar Песни из кинофильма «Два бойца» в исполнении Марка Бернеса (Первая Столица, 2015, 9 m).


Clips

Naast de oerversie is er er ook een video met historische foto’s (1942-1943). Hier werd gekozen voor een clip met beelden van behalve soldaten ook Bernes.



Tekstclips

De Tyomnaya notch met Engelse vertaling hier (2013) en hieronder (2x). Een clip met (alleen) Russische tekst bij Daily Motion; triple ondertiteling (met fonetisch) bij Bababooey (2019).



Uitvoeringen

Het origineel werd nooit overtroffen, maar geen gebrek aan pogingen. Van Борис Гребенщиков (Boris Grebensjtsjikov; ook een versie met tanks en soldaten), Дмитрий Хворостовский (Dmitri Chvorostovski) en Муслим Магомаев (Muslim Magomajev). Meer fotografie uit oorlogstijd in de uitvoering van Ivan Kozlovskiy (Песни военных лет); zie Wikipedia.

Basta zette er een beat onder (2011) en anderen kwamen op hetzelfde idee. Een beter idee was het eerbetoon van de sample, door ШЕFF (feat. Купер)/Bad Balance, in Питер – Я твой!

Hier naast de tekst een hele lijst van artiesten die zich aan de Тёмная ночь hebben gewaagd of vertild.



Homevideo’s

Uitvoeringen ook op meer bescheiden niveau. Edward Timershin gebruikt soms een trompet, met als voordeel dat hij dan niet zingt (2020). Nina Yakimenko heeft een uniform en een akoestische gitaar (2019).

Zie ook deze samenwerking voor #10песенПобеды (Территория Культуры Росатома, 2020), en zie zeker deze man met bajan in Adidas (2020).



Film en Bernes

De film Два бойца is online te zien en ook hieronder. Meer op Wikipedia (RU).
Mark Bernes zong ook Журавли (Zhuravli), maar dat is een onderwerp op zich. Zie voor nu Wikipedia (EN) voor meer.



De meeste muziek hier staat ook in een R1 afspeellijst op YouTube (op volgorde van plaatsing).
Zie ook Best Russian Music en Russian Song Lyrics.


laatste bewerking 06-04-2021

Meer

muziek

До свиданья, дорогая!

Bandje uit Sint-Petersburg dat een soort van postpunk/indiepop maakt. Nog niet zo lang, dus nog niet veel. Wel al een paar heel geslaagde nummers, met originele clips. До свиданья, дорогая is de Russische titel voor de film The Goodbye Girl (1977), en dat heeft er helemaal niets mee te maken.

Manizha 3x

Met Russian Woman stuurt Rusland zangeres Manizha (= Манижа Сангин, 1991) naar het Eurovisiesongfestival in Rotterdam (18-22 mei). Een lied met een boodschap, die niet bij iedereen goed valt.

Йорш (Yorsh) 3x

Wij zijn punkrock, ons leven is littekens, de staat is de voornaamste vijand: Йорш (of Yorsh) in drie delen, van 2010 tot 2020. Ёрш is bier met wodka en de oude naam. Punk uit Podolsk (= Подольск), sinds 2006.

Пионерлагерь Пыльная Радуга (ППР)

Weinig nodig om te melden vooraf. Of het zou moeten zijn dat Пионерлагерь Пыльная Радуга (Pionerlager Pylnaya Raduga) Pionierskamp Stoffige Regenboog betekent. Luister naar het antwoord op (of dankwoord aan) Nirvana vanuit Тверь (= Tver).

25/17 3x

Pop (of rap light) die je 24/7 kunt horen. Bij wijze van spreken dan. Als het zou moeten. Vroeger (tot 2009) onder de naam Иезекииль 25:17 – naar het Bijbelvers in Ezechiël (= Иезекииль), vooral bekend van de recitatie door Samuel L. Jackson in Pulp Fiction (1994).

дурной вкус (durnoy vkus) 3x

Drie van Дурной Вкус (Durnoy Vkus), dat slechte smaak betekent (zie synoniemen, Reverso en Академик). Het is ook de Russische titel van Bad Taste (1987), de debuutfilm van Peter Jackson. Band uit Sint-Petersburg, de muziek smakelijk, wel wat aan de koude kant.
Made with PoppyGo