НАИВ – Helden van onze tijd

Artiest: НАИВ -- Genre: rock  -- Trefwoorden: Lermontov  politiek  Ramzan Kadyrov  Alexander Zaldostanov 

Герой нашего времени is een roman (uit 1840) van Michail Lermontov, maar dat wist je uiteraard allang en anders kijk je maar op Wikipedia. Verander je de й in и, dan maak je helden van de held (uitleg over meervoud in de eerste naamval hier) en zijn we waar we wezen moeten: bij de song (uit 2018) met opmerkelijke video, van НАИВ (of NAIV, Naïve).


Antiheld(en)

Zoals hoofdpersoon Petsjorin helemaal geen held is, zo voert НАИВ karakters op in allerminst een heldenrol. Ze zijn te zien in de clip, twee worden in de tekst bij naam genoemd. De смелый вождь (dappere leider) kan niemand anders zijn dan Poetin. Hij leidt ons voorwaarts (вперёд ведёт нас), met in de buurt of aan zijn zijde Alexander Zaldostanov (Александр Залдостанов) en Ramzan Kadyrov (Рамзан Кадыров). En dat kun je moeilijk helden noemen.


Nachtwolven

De Ночные волки (Nachtwolven) om het nog erger te maken. Een motorclub, ook al met bedenkelijke reputatie, maar wel een die zich mag verheugen in de sympathie van eerdergenoemden. Zie bijvoorbeeld (naast de clip) The Nightwolves: Putin’s Bikers (I Love Docs, 2020, 42 m), Putin rides with Night Wolves bikers in Crimea (Euronews, 2019, 1 m) en Are the Night Wolves Putin’s motorcycle gang? (TRT World, 2018, 2 m). Je zou bijna denken van wel.


Propaganda

Spectaculaire beelden in de clip, maar die waren simpel te verkrijgen. Весь исходный материал для видеоряда был позаимствован из открытых источников (военпроп – gracias!): al het bronmateriaal voor de beelden werd geleend uit openbare bronnen (militaire propaganda bedankt). De ondertiteling in Engels – elke prop wil breed bereik – mag wellicht worden gezien als een vorm van агитпрп (agitprop).

Van het album Make Naïve Great Again (2018)



Meer

Meer leren over Lermontovs voornaamste boek én werken aan je Russisch: het kan tegelijkertijd (in drie delen) met Reading in Russian – Герой Нашего Времени in Russian, door Russian With Max (2020). Zie op YouTube deel 1 (84 m), deel 2 (46 m) en deel 3 (59 m), en zie vandaar maar verder. Ook op Spotify.

Meer НАИВ op Facebook, Instagram, Twitter en VK. Interview met zanger Aleksandr (of Чача) Ivanov (1968) bij Sadwave. «Не хочу быть угрозой для государства»: ik wil geen bedreiging vormen voor de staat. Zijn profiel op Rockperson (RU).


De meeste muziek hier staat ook in een R1 afspeellijst op YouTube (op volgorde van plaatsing).
Zie ook Best Russian Music en Russian Song Lyrics.

Meer

muziek

До свиданья, дорогая!

Bandje uit Sint-Petersburg dat een soort van postpunk/indiepop maakt. Nog niet zo lang, dus nog niet veel. Wel al een paar heel geslaagde nummers, met originele clips. До свиданья, дорогая is de Russische titel voor de film The Goodbye Girl (1977), en dat heeft er helemaal niets mee te maken.

Manizha 3x

Met Russian Woman stuurt Rusland zangeres Manizha (= Манижа Сангин, 1991) naar het Eurovisiesongfestival in Rotterdam (18-22 mei). Een lied met een boodschap, die niet bij iedereen goed valt.

Йорш (Yorsh) 3x

Wij zijn punkrock, ons leven is littekens, de staat is de voornaamste vijand: Йорш (of Yorsh) in drie delen, van 2010 tot 2020. Ёрш is bier met wodka en de oude naam. Punk uit Podolsk (= Подольск), sinds 2006.

Пионерлагерь Пыльная Радуга (ППР)

Weinig nodig om te melden vooraf. Of het zou moeten zijn dat Пионерлагерь Пыльная Радуга (Pionerlager Pylnaya Raduga) Pionierskamp Stoffige Regenboog betekent. Luister naar het antwoord op (of dankwoord aan) Nirvana vanuit Тверь (= Tver).

25/17 3x

Pop (of rap light) die je 24/7 kunt horen. Bij wijze van spreken dan. Als het zou moeten. Vroeger (tot 2009) onder de naam Иезекииль 25:17 – naar het Bijbelvers in Ezechiël (= Иезекииль), vooral bekend van de recitatie door Samuel L. Jackson in Pulp Fiction (1994).

дурной вкус (durnoy vkus) 3x

Drie van Дурной Вкус (Durnoy Vkus), dat slechte smaak betekent (zie synoniemen, Reverso en Академик). Het is ook de Russische titel van Bad Taste (1987), de debuutfilm van Peter Jackson. Band uit Sint-Petersburg, de muziek smakelijk, wel wat aan de koude kant.
Made with PoppyGo