Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.


Adelaar

East versus West of symbol of the national schizophrenia, daarmee heeft het niks te maken. De tweekoppige adelaar (ook te zien bij Albanië, Servië en Montenegro) werd al gebruikt in het Byzantijnse Rijk (en ver daarvoor), en drukt eerder eenheid uit dan tegenstelling of verdeeldheid. Bovendien: één kop naar voor en één naar achter (of één omhoog en één omlaag), dat had er nooit zo indrukwekkend uitgezien. Nu vind je de двуглавый орёл terug in het logo van de Почта России (Russische post), op munten (zie Russische roebel) en bij de ingang van het Winterpaleis.

Zie

Zie/lees



Why is the eagle so used on the Coats of Arms?
(Knowledgia, 2018, 2 m)



What is the Meaning of the Two Headed Eagle?
(nickmariostories, 2017, 2 m)



Joris en de Draak

Op het schild (naar het wapen van Moskou) staat Joris van Cappadocië, die de draak (of zilant) doodt of net gedood heeft. In Engeland (waar hij op 23-4 een eigen dag heeft en mascotte van de scouting is) heet hij Saint George, in Catalonië Sant Jordi (de zoon van Johan Cruijff dankt er zijn naam aan), en in Rusland Святой Георгий. Maar hij kwam dus (voor zover hij echt bestaan heeft) uit Cappadocië, en dat ligt in (huidig) Turkije.

Behalve met zijn naam kun je ook met het verhaal meerdere kanten op. Het goede dat het kwade overwint, geloof dat ketters onderwerpt, of (dichter bij huis) Slaying the Dragon Within us. Joris/Jordi/George kom je tegen als tatoeage, in een nummer van Toto, in kunst (van Rafaël, Albrecht Dürer en Salvador Dalí) en als standbeeld in Praag, Navarre en Cluj-Napoca (Roemenië).


Zie

Zie/lees



Saint George killing the Dragon
(TransylvaniaNow, 2020, 2 m)



Saint George and the Dragon – Dragon Myths
(Aspect History, 2018, 6 m)



Geschiedenis

Ivan III (van Moskou en of Russia, ook wel de Grote of the Great, of zelfs the great and severe gatherer of the Russian lands) trouwde met Sophia Palaiologina (een nicht van de laatste Byzantijnse keizer) en bracht de tweekoppige adelaar van Byzantium naar huis.

Daar werd het later een symbool van Keizerrijk Rusland (1721-1917). In verschillende vormen en gedaanten bleef dat zo, tot hamer en sikkel daar een eind aan maakten. De huidige versie, gerestyled door Yevgeny Ukhnalyov (= Евгений Ухналёв, 1931-2015), is de officiële sinds 1993.

Zie

Zie/lees



History of the Russian coat of arms
(Geografie 28, 2017, 2 m)

Van hetzelfde kanaal




Tekenen en zingen

Met respectievelijk Рисуем всё (2016, 5 m) en Sergei Volchkov (= Сергей Волчков).



Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo