Telegram (beter dan WhatsApp) en P. Durov

Onderwerp: varia -- Trefwoorden: WhatsApp  Pavel Durov  tech  telefoon 

Niemand in het Westen rijdt in een Russische auto of gebruikt een Russische computer. Je zou wel gek zijn: de Russen hebben zelf ook liever BMW en Apple. Maar op je smartphone staat wel Russische technologie – als je slim bent tenminste. Want dan gebruik je Telegram.


Weg met WhatsApp

In 2020 bereikte WhatsApp de mijlpaal van twee miljard gebruikers, wat het bedrijf (sinds 2014 eigendom van Facebook) naar eigen zeggen humbled and honored stemde. Weinig van terug te zien in de nieuwe voorwaarden die de berichtendienst amper een jaar later bekendmaakte. Die komen erop neer dat je ofwel (weer) een deel van je privacy opgeeft (persoonlijke data worden vanaf dat moment ook gedeeld met Facebook), ofwel de app niet meer kunt gebruiken.

Uitgesteld vanwege ‘verwarring’ (NRC, 16-01-2021) of vanwege ophef en misverstanden (iCulture, 16-01-2021), maar het kwaad (of beter, het goede) was al geschied. Massa’s nieuwe gebruikers voor Signal en het Russische Telegram. (Meer over WhatsApp onderaan.)


Telegram’s Up

Het jaar begon zodoende goed voor Pavel Durov (1984), oprichter (samen met broer Nikolai,1980) van zowel VK als Telegram. Die dienst had er, meldde hij op 12 januari, in drie dagen tijd 25 miljoen gebruikers bij gekregen.

Verklaring, pr en een sneer in twee zinnen: ‘People no longer want to exchange their privacy for free services. They no longer want to be held hostage by tech monopolies that seem to think they can get away with anything as long as their apps have a critical mass of users.’

Met de beurswaarde van Telegram ging het ook meteen beter. Zie Telegram at $30bln. Telegram capitalizes on problems at WhatsApp, Facebook and Twitter (The Bell, 26-01-2021).


Pavel Durov

Meer over (Pavel) Durov in

en onderstaande; zie ook Het excentrieke leven van Pavel Durov – de Russische ‘Mark Zuckerberg’ (Business Insider, 2018).


The Story of Pavel Durov| Russian Father of Telegram and VK
(DW Shift, 2020, 6 m)



Telegram en Signal

Telegram bewaart bestanden niet op je telefoon maar op eigen servers. Je kunt er grote bestanden mee verzenden, groepen en kanalen volgen (ook om Russisch te leren), en nog van alles.

Op het gebied van veiligheid moet Telegram (helemaal niet zo’n veilige app als je denkt volgens Vice) het misschien afleggen tegen Signal (aanbevolen door Edward Snowden en Elon Musk). Daar staat tegenover dat bij Signal altijd een telefoonnummer vereist is, en je op Telegram ook terechtkunt met alleen een gebruikersnaam.


Ten Reasons You Should Shift To Telegram | The Most Secure Messaging App
(Hack Trivia, 2016, 2 m)



Telegram Channels: How To Find. How to Search and Join Telegram Channel?
(Teleblog, 2020, 4 m)

Van hetzelfde kanaal Telegram Groups: where to find and how to use in 2021 (2020, 3 m).



Ban en ballingschap

Zowel dat Telegram als de gebroeders Durov: om trots op te zijn en jezelf als land mee op de borst te kloppen, zou je denken. De realiteit is dat de Russische Federatie in 2018 Telegram in de ban deed (of probeerde te doen), om twee jaar later niet zozeer van inzicht te veranderen, als wel in te zien dat het weinig zin had allemaal.

2018

Zie ook ‘Privacy Is Not for Sale’ – Telegram CEO Blasts Russia’s Decision to Ban Messaging App (The Moscow Times, 2018).


2020


2014

Problemen tussen Durov en de staat begonnen al eerder, o.a. nadat Durov had geweigerd de VK-pagina van Aleksej Navalny te verwijderen. Hij verliet (of ontvluchtte) Rusland in 2014 (zie ook hier) en heeft (want kocht) een paspoort van Saint Kitts en Nevis. Telegram werd doorontwikkeld buiten Rusland, en servers en kantoren staan in Londen en Dubai.
En toch: wat er als je slim bent op je telefoon staat, het is en blijft een beetje Russisch op zijn minst.


No. 1 Disrupter: Pavel Durov
(Politico Europe, 2020, 2 m)



What’s Next

Voor meer over (en tegen) Facebook en WhatsApp, zie o.a.

Zie/lees

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo