Roesskaja Matroesjka ja

Onderwerp: cultuur geschiedenis -- Trefwoorden: Russia Beyond 

Minimaal twee dingen moet je weten over een van de klassieke symbolen voor Rusland. Ten eerste dat de matroesjka (матрёшка) pas in Rusland wordt gemaakt sinds eind negentiende eeuw (ca. 1890). Er zit ook iets Japans in (sommigen beweren Chinees), en van oorsprong is het kinderspeelgoed. Ten tweede, en let op, een matroesjka is een matroesjka.


Matroesjka ≠ baboesjka

Snap ik ook wel, zul je zeggen, maar snappen/weten doet zoiets niet iedereen. De matroesjka wordt vaak baboesjka genoemd – en echt, dan zeg je beter niets.

Moeilijk voor mevrouw Bellinga, toerist in Rusland en een fraai staaltje Nederlanders op hun slechtst. ‘Baboesjka, heten die dingen’. Zelfs de klemtoon ligt verkeerd. Alles is fout. Het viel helaas nogal mee met de ellende voor De Bellinga’s, maar kijk naar In Rusland ging het niet helemaal goed als je zin hebt in wat ergernis. Een *%! is een *%! en een matroesjka een matroesjka (geen oma), punt.


Gelaagd

Wortels in het Verre Oosten of niet, de matroesjka is in 130 jaar helemaal Russisch geworden. Misschien ook omdat ze iets uitdrukt over de gelaagdheid van het land, de mensen, en zelfs van hun taal. Er komt altijd weer een volgende verrassing, die toch ook weer helemaal past.

Kijk video (op jaartal) en dan komt er weer een volgende, tot aan het eind.


Nesting dolls. Russian Matryoshka
(Elena RuLena, 2020, 4 m)



Russian Souvenir: Matryoshka Nesting Doll
(Firebird Tours, 2018, 6 m)



“Наша история” Русская Матрёшка
(Телеканал АИСТ, 2018, 12 m)



Matryoshka: The Russian Nesting Doll
(The Art of Russia, 2017, 10 m)



Russian handicrafts: Matryoshka, the nesting doll
(Russia Beyond, 2017, 5 m)



Matreshka – Nesting Dolls
(Russian Souvenirs, 2016, 4 m)



How do they do it Russian Dolls
(Filming in Russia, 2016, 7 m)



Meer

Zie

Lees


En toen kwam er ook nog een liedje tevoorschijn!



En nog een.



En ja hoor.



Mooi hè.

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo