Moederland Roept! Moeder aller Standbeelden

85 meter hoog – als het zwaard wordt meegeteld tenminste, en waarom zou je dat niet doen. Maar ook zonder wapen haalt Родина-мать зовёт! nog altijd een respectabele tot ontzagwekkende 52 meter. Standplaats (sinds 1967) Volgograd (Волгоград, voorheen Stalingrad), waar anders.


Feiten en cijfers

Meer feiten en cijfers bij Het Moederland Roept (ook wel Moeder Rusland) op Wikipedia Engels, Nederlands en Russisch. Zie ook Het Moederland roept – Moeder Rusland (Historiek.net) en «Родина-мать зовет!» 10 фактов о монументе (Culture.ru).

Over bouw en geschiedenis van het beeld gaat het in Родина-мать зовет! – История создания статуи-рекордсмена (Наш полк, 2017, 7 m), in Советская империя. Родина-мать (История, 2016/2019, 43 m), en hier in 1 minuut.



Slag om Stalingrad

Volgograd natuurlijk vanwege de Slag om Stalingrad, het titanengevecht aan de Wolga en keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. En dat weer als symbool voor de overwinning in de Grote Vaderlandse Oorlog. Naar het monument leiden 200 treden, voor de 200 dagen dat de Slag om Stalingrad duurde.


Groot, groter, grootst

Toen ze er net stond, was Rodina-mat zovjot nog de grootste ter wereld. Inmiddels is ze al meerdere malen voorbijgestreefd. Het is nog wel het grootste beeld in Europa, en ’s werelds grootste beeld van een vrouw – en ze houdt het grootste zwaard ter wereld vast.


Poster

Родина-мать зовёт! is ook een beroemde wervingsposter uit 1941(door Irakli Toidze). Een USSR-versie van Uncle Sam Wants You. Zelf bepalen waar je eerder naar luistert: naar een oom die iets wil, of naar de moeder die roept.

Meer informatie hier en hier en op Wikipedia (RU). Zie Кто изображен на плакате Родина Мать Зовёт (2020, 1 m) en Родина Мать зовет! История плаката (Татьяна Батуева, 2017, 3 m).


Beeld in beeld


The Story Behind Europe’s Tallest Statue: The Motherland Calls
(National Geographic, 2018, 2 m)



The Motherland Calls: Russia’s symbol of victory
(RT, 2012, 22 m)

Versie in Russissch: Родина-мать зовет!



Renovatie 2019

Voor de 75ste Overwinningsdag in 2020 moest Родина-мать зовёт weer helemaal toonbaar en in orde zijn. In 2019 ging een renovatie van start. Zie Russia’s Motherland Statue Calls… For A Makeover (rferl.org, 2019) en onderstaande. Hier staat ze in de steigers en dit is het resultaat.

Alles werd anders door corona. Voor hoe 9 mei eruitzag in 2020, zie Волгоградсверху – день победы 2020 (BlinkovFPV, 2020, 4 m). Het was een stuk drukker in 2019.


Belediging

Artemy Lebedev (Wikipedia EN en RU) vindt dat beeld maar niks. Уродской, lelijk. Zie Лебедев назвал «Родину-мать» «уродской» (Телеканал 360, 2020, 2 m).

Dat vond de FSB maar niks. Of juist wel. Zie ФСБ взялась за Артемия Лебедева из-за слов о черкесах и «Родине-матери» (Lenta.ru, 2020) en ФСБ проверяет Артемия Лебедева за оскорбление «Родины-матери» и черкесов (Телеканал 360, 2020, 2 m). Die dienst heeft echter meer en belangrijker dingen te doen. Zie ФСБ спасла “Родину-мать” от взрыва (Россия 24, 2020, 2 m).

Misschien komt Lebedev nog tot andere gedachten als hij de roepende Rodina-mat ziet in de mist, met projecties of met nieuwe verlichting.


Mamayev Kurgan

Dat ene beeld staat niet alleen, daar op de heuvel Mamayev Kurgan of Mamajev-koergan. Het Herdenkingscomplex voor de Helden van de Slag om Stalingrad is Werelderfgoed, en huis van de Eeuwige Vlam.

Zie ook deze Timelapse en een Walking tour.
Zie/lees Visiting Mamaev Kurgan: The Heart and Soul of Russia (Pradiz.com, 2020) en What’s it like inside the giant statue the Motherland Calls? (Yekaterina Sinelschikova, Russia Beyond 2019).


Meer beelden

Er staan beelden met dezelfde naam op meer plaatsen. Waaronder (sinds 1981) dat in Kiev, Oekraïne. Dat is 62 meter, met voet erbij 102 meter. Je kunt erin klimmen en een regenboogvlag aan het zwaard hangen, wat vast niet de bedoeling was.

Van de enige echte Rodina-mat staat in Manzhouli, China een kopie.

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo