Foto: Gosha Bergal

Onderwerp: foto -- Trefwoorden: АИГЕЛ  Pulp Fiction 

Fotograaf, model en auteur, met een verleden dat zo’n loopbaan niet direct waarschijnlijk maakte. Portret van Gosha Bergal (Гоша Бергал) op Zen Yandex, en van recent in Paws for thought: a heartwarming photo diary about a rescue dog and his owner (The Calvert Journal, 2020). Over hoe een knieblessure en een hond tot nieuwe wegen leidden.


Salarjevo

Саларьево (Salarjevo) is (behalve een metrostation in Moskou fotowerk van Bergal. Te zien bij Issuu (2020) – zeker doen. Ook foto’s bij Mdfschool.ru (2019).


Reportage

Bergal waagt zich ook wel aan – en in – de actualiteiten. Fotografie van de protesten in 2019 bij deze Репортаж из центра Москвы, объятого протестами (Snob/Сноб, 2019), en zie Kremlin Revolt: The Russian Youth Brings Their Frustration to The Streets (Indie Magazine, 2017).


Portret 2017

Фотограф Гоша Бергал о жизни в 90-х, современных проблемах и работе моделью: fotograaf Gosha Bergal over leven in de jaren 90, moderne problemen en werken als model (null, 2017, 3 m).

Ook te zien in Как русские гопники «отжали» мировой подиум (TV Rain/Телеканал Дождь, 2017, 7 m), in de eerste anderhalve minuut en vanaf 5:20 nog even.



Muziek

De eerste kennismaking met Bergal was voor velen deze clip van АИГЕЛ: Татарин (Tatarin) (2017). Waarvan sinds kort een remix, en een nieuwe video (2020).



Interview

Bergal aan het woord in (de eerste 27 minuten van) Диалоги и фотография (Kostya Tishshe, 2018, 85 m).

Lees Создатели районного блога об окрестностях «Курской» Наташа Рубина и Гоша Бергал (Moskvichmag, 2019) en «Надо, ребята, чтобы я сначала протрезвел» (Moslenta, 2018).

Meer in How did photographers live on quarantine? (Foto Slovo, 2020) en «Какой-то гопник и хипстерша» (Noftr.ru).

Zie/lees Shoot the Story (Grade Moscow), Sami valite – a picturesque protest by the activist brand Kultrab (Strand Magazine), en ook als je geen Spaans leest toch even kijken naar Gosha Bergal: “La fotografía revela la imagen general del orden mundial” (JOIA Magazine).



Pulp Fiction

Bergal als гангстер (gangster): 20 seconden Tarantino in het bos (2014).



Meer

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo