1 september: Kennisdag

Onderwerp: kalender -- Trefwoorden: onderwijs  Beslan  RussianPod101 

Een feestdag zal niet elke Rus erin zien, maar een bijzondere datum is 1 september zeker. Op deze День Знаний (dag van kennis, sinds 1984) wordt kennis geëerd en gevierd – maar die verkrijg je natuurlijk niet zomaar. Dus is 1 september ook de dag waarop Russische kinderen terug (of voor het eerst) naar school moeten. Gaat met festiviteiten gepaard, maar als de первый звонок (eerste bel) klinkt, zijn vrijheid en vakantie mooi voorbij.


Russia Then and Now – September 1st – Knowledge Day in Russia
(WestfordCAT, 2019, 7 m)



Приколы 1 сентября (1 septembergrappen)
(Пулька Папулька, 2018, 4 m)



Great Insight in First Day of School for Russia’s First Graders
(RBTH, 11 m)



Taalkennis

Enomdat het kennisdag is: werken aan (taal)kennis met Learn Russian Holidays – Knowledge Day (RussianPod101, 2018, 3 m). Zie ook (van hetzelfde kanaal) Russian Knowledge Day words with Katya (2016, 2 m) en deze woordenlijst.



Kennisdagmuziek

In de podcast My favorite song about a school (Real Russian Club, 2019, 16 m; luister bij Apple of Spotify) vertelt Daria Molchanova over hét lied bij deze dag: Учат в школе (leren op school). De tekst – van Михаил Пляцковский (Mikhail Plyatskovsky) – vind je hier; tekst met vertalingen bij Lyricstranslate. Learn Russian with the Russian School Song “What is taught at school” met Tatiana Ley (2015, 14 m).

Zie ook de Школьный РЭП (schoolrap, 2018) uit Jekaterinenburg, dit gesamtkunstwerk uit hetzelde jaar, deze kleuterzang (2016) of dit dansje (2015).



Ook het Лучшая Песня про 1 сентября (beste lied over 1 september) mocht vanzelfsprekend niet ontbreken.



Meer

Zie


Zie/lees



Beslan

Een donker randje aan Kennisdag voert terug op de gijzeling in Beslan (2004) door Tsjetsjeense terroristen. Die begon op 1 september, om twee dagen later bloedig en tragisch te eindigen. Niet leuk om te vermelden, maar ook dit is kennis.

Zie


Zie/lees


laatste bewerking 09-12-2020

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo