Misdaad en straf

Onderwerp: Literatuur -- Trefwoorden: Dostojevski 

Een Russisch boek dat iedereen minstens één keer gelezen moet hebben is Преступление и наказание (Crime and Punishment, Misdaad en straf) van Fjodor Dostojevski. Zegt ook Jordan Peterson (hier en hier) en zeggen er wel meer, maar dan minder welbespraakt.


Samenvatting

Voor wie niet het hele boek wil lezen zijn er samenvattingen. Met een drukke verteller (2019, 13 m), in kort Engels (2018, 3 m) of getekend Russisch (2017, 9 m), en ook met Playmobil (2015, 11 m). En/of zie Wikipedia.


Luisterboeken

Wie helemaal niet wil lezen, moet maar luisteren. Kan bij Audio Books Classic: deel 1 (583 m), deel 2 (684 m), deel 3 (338 m). Ook bij Greatest AudioBooks: deel 1-3 (682 m), deel 4-6 (643 m). En op Spotify. In het Russisch via Популярные аудиокниги: deel 1 (258 m), deel 2 (300 m).


Lezen en vertaling

Er zijn meerdere NL vertalingen van Преступление и наказание (1866). Eerst als Schuld en boete (pdf) , daarna als Misdaad en straf. Ter gelegenheid van de jongste versie (2019) verscheen vertaler Hans Boland bij Radio 1 (Met het Oog op Morgen) en bij De Wereld Draait Door.

Zie/lees Ook na drie keer lezen blijft ‘Misdaad en straf’ een meesterwerk (NRC, 2019), ‘Misdaad en straf’ niet alleen maar pittig existentieel getob (Trouw, 2019) en een interview met de vertaler op Karakters.nu (2019).

Lezen in de taal van Dostojevski zelf is en blijft natuurlijk het mooist. Kan gratis en eenvoudig, tekst (met Engelse vertaling) op RussianLessons.net. Een vereenvoudigde versie is te vinden bij Adapted Russian Books; deel 1 hier (2020, 12 m). Voor wie liever (alleen) Engels leest, is er deze pdf.



Ook op Why You Should Read Crime and Punishment: An Animated Introduction to Dostoevsky’s Moral Thriller (Open Culture, 2019) en de pagina op TED-Ed.
Почему стоит прочитать “Преступление и наказание”? is de Russische uitvoering.


Meer

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo